Surroundförstärkare

Bild på DENON Surroundförstärkare

En surroundförstärkare, ibland även benämnd hemmabioreceiver, är byggd för att kunna hantera fler högtalare. Den har även stöd för fler olika ljudformat än vanliga stereoförstärkare, t ex Dolby Digital, DTS och Dolby Atmos. Det vanligaste huvudbryt när man ska välja surroundförstärkare är hur många högtalare man ska ha i sitt hembiosystem. Du kan kalla antalet högtalare i ett surroundsystem för surroundtyp - de vanligaste idag är 7.2, 9.2 och 5.1.

Det är även viktigt att din surroundförstärkare stöder de format på bild som du tänker titta på. Om du tittar på mycket 4K-video behöver således din surroundförstärkare ha stöd för det. Ibland ser du även begreppet receiver eller hemmabioreceiver för surroundförstärkare. Det är samma sak, bara ett annat ord.

Surroundförstärkare på HiFi Klubben

Surroundtyp

Hur många högtalare ska ett bra hembiosystem ha? En enkel formel för surroundljud är "Ju fler högtalare du har, desto mer heltäckande ljudbild". Det låter ju bra, men som de flesta har du säkert en budget för ditt hemmabiosystem och kanske inte oändligt med pengar i fickan. Du kanske inte börjar med ett 9.2-system men ämnar hamna där inom sinom tid, då är det givetvis smart att köpa en surroundförstärkare som klarar av 9.2 även om du just nu kör 5.1-system. Så, tänk på vad du vill och kan ha nu och vad du ämnar hamna om ett år eller två.

"Ju fler förstärkarkanaler och högtalare du har, desto större och mer komplett blir ljudbilden" 1

Videostöd

Du bör fundera över vilken typ av videoformat du kommer titta på då en surroundförstärkare är navet i ett hemmabiosystem och då videokällan går genom förstärkaren. Ska du titta på 4K-material (bl a Ultra HD Blu-ray) så måste din förstärkare klara av det formatet. Ett tips är att ta i lite mer än vad som är enkel standard just nu då det rör sig fort i teknikvärlden. Köp en framtidssäker förstärkare så du inte börjar att fundera på att byta upp dig redan efter några månader när nya standarder blir lätt-tillgängliga.

Multiroom

Något som blir vanligare är att ha högtalare och mediaspelare runt omkring i hemmet som klarar av så kallad multiroom-funktion. Du kan gruppera högtalare/rum och välja var ljudet ska spelas upp. Idag finns ett antal olika standarder för detta. Den vanligaste lösningen är utan tvekan Sonos, men även märken som Sony och Denon har egna lösningar och Chromecast Audio kan också grupperas. Om du redan har en multiroomlösning på plats i hemmet kan det vara av värde att hitta en lösning där din surroundförstärkare kan bli en del av detta, det vore ju bortkastat att ha en sådan muskelmaskin och inte kunna spela upp musik på den på samma sätt som du spelar upp musik annars i andra delar av hemmet.

Vad kostar en surroundförstärkare?

Det går att få en hemmabioreceiver till bra pris om man köper dem begagnade eller håller koll på utgående modeller när de reas ut på reor som exempelvis Black Friday, Cyber Monday eller mellandagsreor. Väljer du att köpa en ny får du nog räkna med att lägga ut minst 4 000 kr för att få en bra surroundförstärkare. En del säger att vill man komma upp i Premium-segmentet bör man vara beredd att lägga någonstans mellan 10 000 kr och 15 000 kr. Tittar man på de populäraste surroundförstärkarna på Prisjakt just nu (januari 2018) så ligger priset på dem mellan 3 500 kr och 19 000 kr.

Var köper man en surroundförstärkare?


1: http://www.ljudochbild.se/test/5-hemmabioreceivrar

Surroundförstärkare på Amazon.se

Produkter (50 st)

Sida 1 av 2

Varumärken