Streaming på hemmabio

Streamingtjänster

Låt mig gissa: Du ser mest film och TV-serier på streamingtjänster som Netflix, Viaplay, HBO osv? Du är inte ensam i så fall. Få medier har haft en sån kraftfull tillväxt som streaming-medier har haft de senaste åren.

Då många av dessa streamingtjänster erbjuder både hög bildkvalitet (4K) och bra ljud (Dolby 5.1 osv) kan det vara värt att fundera på hur just ditt beteende och behov för detta ser ut när du bygger upp ditt hembiosystem. Idag finns det stöd för många streamingtjänster för film och musik i bland annat TV-apparaternas operativsystem eller i surroundförstärkarna.

Streamingtjänster

Tjänster 4K Chromecast Airplay Apple-TV Android-TV Samsung App
Netflix Ja Ja Nej Ja Ja Ja
HBO Nej Ja Ja Ja
Viaplay Ja Ja Ja
C More Ja
Disney+ Ja Ja Ja Ja Ja Ja
iTunes Ja Nej Ja Ja Nej Nej
Google Play Ja Ja Nej Nej Ja Ja
Amazon Prime Ja Ja Ja Ja
Youtube Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Tabell: Streamingtjänster översikt

För att använda Airplay behöver du en Apple-TV och en enhet som är kompatibel med Airplay (iPhone eller iPad). För att använda Chromecast behöver du Googles mediaspelare Chromecast eller en TV med Chromecast inbyggt. För att avnjuta 4K måste du ha en TV eller projektor som klarar att visa 4K-material.

Utöver tjänsterna listade ovan finns det givetvis en uppsjö med andra streamingtjänster och de ökar i antal år efter år. Du hittar såväl nischade tjänster för specifikt innehåll som nya större övergripande tjänster som har en större bredd på sitt innehåll.

Tidningen M3 testar streamingtjänster 2020

Streaming över VPN

En hel del innehåll på streamingtjänster är geografiskt blockerat. Så du kan bara se det innehåll som är "svenskt" i Sverige osv. Du kan inte se de filmer och serier som är unika för en annan marknad från en annan marknad, utbudet är anpassat för olika marknader och det är oftast pga rättigheter för innehåll.

Detta kan givetvis bli ett huvudbry om du exempelvis reser en hel del i arbetet och du kan helt plötsligt inte följa din favorit-serie på din streamingtjänst längre för att du nu är i ett annat land.

Med hjälp av en VPN-tjänst kan man välja att ansluta till ett s k virtuellt privat nätverk (VPN) i olika delar av världen, du döljer således var du egentligen befinner dig och kan komma åt geoblockerade tjänster. De flesta tjänster har inskrivet i sina regler att du inte får använda detta för att gå runt just deras blockeringar pga rättigheter, så du kan bli av med ditt konto om du använder en VPN-tjänst för att titta på innehåll som är för en annan marknad än den du geografiskt befinner dig i.

PC för alla testar VPN-tjänster 2020

Streaming på Amazon.se

Produkter (299 st)

Sida 1 av 10

Varumärken

Senast uppdaterad