HTPC - Hemmabiodator

Home Theater PC (HTPC)

HTPC skal från Fractal

HTPC är en hemmabiodator anpassad för att spela olika slags media. En HTPC är byggd med vanliga datorkomponenter (grafikkort, hårddisk, ram-minne, tangentbord osv). Du får alltså större valmöjligheter när det gäller prestanda och enskilda datorkomponenter i din egenbyggda mediaspelare/HTPC.

En HTPC kan ersätta komponenter i din hemmabio såsom blurayspelare, Smart-TV och Radio-reciever. Då du ofta själv bygger din hemmabiodator finns det en större frihet i vilka komponenter du vill välja och vilka delar av din hemmabio som skall finnas i din HTPC.

Raspberry Pi som HTPC

För de som gillar att pyssla och vill komma billigare undan med sin HTPC så kan det vara ett alternativ att titta på Raspberry Pi för sitt hemmabiodator-bygge. Det finns flera typer av operativsystem som du kan använda för din HTPC byggd på Raspberry Pi. Kodi (tidigare Xbox Media Center, XBMC), RetroPie (om du vill köra spel-emulatorer på din HTPC), Recalbox eller helt enkelt köra Raspbian eller Ubuntu och installera de mjukvaror du behöver för din HTPC. Idag kan du bygga en HTPC med Raspberry Pi som klarar av 4K-video och att emulera de flesta gamla konsoler och spela musik med bra kvalitet.

Idag finns det många snygga och väldesignade chassin för att bygga en HTPC (Home Theater PC) i. Många använder HTPC tillsammans med mjukvara som Plex för streaming över nätet. Då kan du titta på innehåll du äger även när du inte är hemma på en telefon eller annan dator med Plex installerat.

Mer på Amazon.se

Senast uppdaterad