Mediaspelare

Mediaspelare Chromecast Ultra

Mediaspelare spelar upp din musik och dina filmer från en hårddisk, nätverket, molnet eller från digitala tjänster som iTunes, Google Play, Spotify, Netflix, Viaplay osv. Om du letar efter en mediaspelare på nätet kan du även söka på begrepp som Media Centers och Media Extenders. De vanligaste och således mest sålda mediaspelarna idag är Apple TV och Google Chromecast. Men utbudet stannar inte där. Med Apple och Google blir du lätt "fast" i deras ekosystem av tjänster.

Med en mediaspelare kan du på ett smidigt sätt komma åt dina filmer, bilder, musik och internettjänster direkt i ditt hembiosystem på din TV. Du kan även strömma innehåll från nätverksanslutna enheter som datorer, surfplattor, telefoner eller NAS (Network Attached Storage) som stöder detta.

Beroende på vilket krav du har på ljud och bild och vilken kapacitet du har på ditt nätverk och bredbandslösning kan det påverka vilken mediaspelare som passar dig bäst. Till skillnad mot expempelvis blurayspelare som behöver ett fysiskt lagringsmedia för en film så streamar en mediaspelare filmen antingen från nätet eller från din hårddisk på mediaspelaren.

Mediaspelare 2020 (Nytt)

Vad kommer hända med mediaspelare 2020 och framåt? Nåt vi lär se mer av är högre upplösning, stöd för 8K-video och bättre uppdateringsfrekvenser på materialet, man hör talas om 120hz. Nya streamingtjänster kommer ut (Disney +, Apple TV + och )

Mediaspelare 2019

En trend 2019 är 4K-mediaspelare. Ultra Chromecast, Apple TV 4K, Xiaomi Mi Box S, Nvidia Shield osv. De allra flesta TV som säljs nu stöder 4K-upplösning och ger dig en mycket bättre bildupplevelse.

Mediaspelare med hårddisk

Har du mycket eget material som du vill lagra på din mediaspelare för uppspelning (musik, film, bilder osv) kan det vara värt att köpa en mediaspelare med hårddisk. En bra sak att tänka på är dock backup, tänk på att det du har på enheten riskerar att försvinna om den går sönder, därför bör du ha en bra lösning för att automagiskt göra backup på innehållet till en molnlösning eller till en NAS så du inte blir av med allt ditt material bara för att en hårdvaruenhet börjar bråka med dig.

Mediaspelare för 4K-video

Fler och fler TV-apparater har stöd för uppspelning av 4K-video (3840 x 2160 pixlars upplösning). Om du vill avnjuta film i denna upplösning behöver du en mediaspelare som klarar av detta. Tänk på att det också kan ställa krav på de kablar du använder för att föra över bild och ljud från mediaspelare till din TV så du får njuta av högupplöst film via din mediaspelare.

Vilken mediaspelare är bäst?

Det går inte att svara på. Det beror helt på vad du förväntar dig av en mediaspelare och vilka dina behov är. Det är en subjektiv fråga. Men om man tittar på Prisjakt så är de populäraste mediaspelarna just nu (januari 2018) följande:

 • Google Chromecast Ultra
 • Apple TV 32 GB
 • Google Chromecast
 • Apple TV 4K
 • Google Chromecast Audio
 • MiniX Neo U9-H
 • Sonos Connect
 • Oppo Sonica
 • Naim Uniti Atom
 • SWEDX SW-X96

Hur jämför jag mediaspelare?

När du ska köpa en mediaspelare till ditt hembiosystem kan det vara värt att fundera ett par gånger vad du ska använda spelaren till och hur din befintliga lösning ser ut. Det som ser bäst ut på pappret i test kanske inte är just den mediaspelare som passar just ditt vardagsrum bäst. Nedan har vi listat några saker man kan tänka på när man ska jämföra mediaspelare. Då mediaspelaren används till en mängd olika saker och med allra största sannolikhet kommer bli en viktig del i din hemmabio är det viktigt att du tar dig tid att fundera över budget, behov och förväntningar på vad en mediaspelare ska klara av.

 • Passar den in i din befintliga lösning? (Apple, Android osv)
 • Pris
 • Storlek
 • Användargränssnitt
 • Kan man ansluta den via WiFi och Ethernet
 • Klarar den av alla format som jag vill titta och lyssna på?
 • Utbud av tjänster
 • Byggkvalitet

Vad kostar en mediaspelare?

Om vi tittar på de mest populära mediaspelarna på Prisjakt januari 2019 så ligger priset för dessa mellan 400 kr till 25 000 kr. Så spridningen är stor som du ser. Gör en budget. Bestäm dig för funktioner du måste ha och sondera terrängen.

Egenskaper för mediaspelare (Uppdaterad)

Format: Vilka ljud- och bildformat klarar mediaspelaren av? Finns många olika former av format. Värt att kolla upp.

Prestanda: Hur snabb är mediaspelaren. För att den inte ska lagga på högupplöst material behövs en kraftfull processor som klarar en hög bitrate.

Undertexter: Klarar spelaren av de olika format av undertexter som finns?

Externa anslutningar: Intressant om man vill ansluta externa hårddiskar eller USB-minnen med innehåll. Möjligheten att både kunna se streamat och sparat material kräver någon form av hårddisk eller lagringslösning.

Fjärrkontroll: Hur funkar fjärrkontrollen? Är den bra? Kan den kopplas till universella fjärrkontroller för förenklat användande?

Appstöd: Idag använder många Chromecast, AirPlay, Plex och andra appar för film och ljud. Har spelaren stöd för de appar du använder? Utöver det, finns det stöd för Netflix, Youtube, ViaPlay, HBO osv. Viktigt att kolla upp att spelare passar ihop med ditt liv i övrigt och de tjänster och appar du använder.

Ljud: Få saker är så irriterande som bi-ljud när man kollar på film eller lyssnar på musik. Är spelaren tyst? Hur låter den när den jobbat ett tag med högupplöst material?

Handla mediaspelare online

Mediaspelare på Amazon.se

Produkter (24 st)

Sida 1 av 1

Varumärken