Högtalare

Hemmabiohögtalare från Harman Kardon

En central del i en god filmupplevelse är ljudet. När du går på bio så har du säkert märkt att man har ett väldigt bra ljud och så kallat surroundljud som skapar en tredimensionell ljudbild där man kan uppleva att saker ljuder i olika delar av rummet. För att åstadkomma detta kan man antingen använda sig av smart mjukvara, det är vanligt i så kallade 2.1-system med soundbar och subwoofer, men vill man ha "riktigt" surroundljud så behövs det fler högtalare. Idag finns det två populära standarder, 5.1- och 7.1-ljud. Man kan läsa ut 5.1 som: 5 högtalare och 1 subwoofer.

Nedan tar vi upp de högtalare som finns i ett 5.1-system: Center-, front-, surroundhögtalare och subwoofer. Idag finns det trådlösa lösningar som har den fördelen att det underlättar utplacering och minskar trassel med sladdar.

Centerhögtalare - En centerhögtalare skall placeras, som det låter, centralt i ett hembiosystem, mitt under skärmen. Centerhögtalaren har en central del (pun intended) i ditt system då den hanterar en stor del av ljudbilden, dvs dialog, ljudeffekter och musik. Man säger att det ofta är smart att köpa centerhögtalare från samma tillverkare som fronthögtalarna så ljudbilden är i synk och inte skapar "luckor" i ljudet.

Subwoofers - En subwoofer förstärker basen i ljudet. Placering är oftast inte lika viktig som de andra högtalarna i ett 5.1- eller 7.1-system då basen i sig inte har någon position utan endast syftar till att förstärka ljud och upplevelse.

Fronthögtalare - Egentligen så är ju fronthögtalare det vi brukar benämna högtalare i ett vanligt stereo-system med två högtalare. En till vänster och en till höger för att hantera stereoljud och balans i ljudet. Dessa högtalare har väldigt stor effekt på hur bra ditt hembiosystem kommer vara på att spela upp musik, något de flesta brukar vilja kunna använda sitt hembiosystem till då och då.

Surroundhögtalare - Surroundhögtalare skapar rymd i ljudet. De kan med fördel placeras på vägg eller stativ för att komma upp en bit. En tumregel (men man måste prova sig fram) är att bakre surroundhögtalare ska sitta i öronhöjd när man sitter. Surroundhögtalare är ofta mindre och kan ibland vara dubbelriktade.

Soundbar - Ett alternativ till 5.1, 7.2-system osv är att införskaffa en Soundbar. Ofta kan man köpa en soundbar i paket ihop med en subwoofer. Fördelen med att göra så är att det ofta kräver mindre utrymme i rum och i plånbok.

Högtalare på Amazon.se

Produkter (753 st)

Sida 1 av 26

Varumärken